Vakantie Frankrijk 2016.

klein

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit jaar ging het weer richting Frankrijk met de caravan. Ik wilde weer experimenten doen met een ander type antenne. Dit keer had ik bedacht om eens een Windom antenne te testen. Zie deze video. Hiervoor heb ik eenvoudig de 20 meter langedraad antenne, die ik de laatste jaren had gebruikt, verdeeld in twee stukken. Een gedeelte is éen derde en de andere twee derde deel van de draad antenne. Hier tussen kwam een Balun van 1:4 en het geheel werd opgeknoopt tussen twee (lage) bomen zodanig dat de antenne circa 2½ meter boven de grond hing.  De lengtes van de antenne zijn wellicht theoretisch niet heel erg correct, maar desondanks heb ik met zeer veel plezier met deze antenne kunnen werken en veel leuke QSO´s kunnen maken. De meesten binnen of in de buurt van Europa, maar verder weg zoals Azië was ook mogelijk. Had de antenne hoger gehangen dan was het resultaat zeker nog beter geweest. Ik kan dus een ieder een Windom antenne aanbevelen. Jammer dat ik thuis hier geen plaats voor heb, want dan had ik hem gelijk opgehangen. De gebruikte transceiver is een oude Kenwood TS430S. Ik denk rond de 40 jaar oud. Met een vermogen van 100W. Tussen trx en antenne was een LDG antenne tuner geplaatst. Een uitstekende tuner die heel veel goed maakte. Hier thuis is het ruisgetal zonder ontvangst rond de s8 tot s9. Op de camping was dit minder dan s1. Wat een heerlijkheid was dat. Nu kon er werkelijk DX geluisterd worden. Condities waren er ook met als gevolg vele pile-ups hier en daar. Met 100W en een ´donker´klinkende microfoon was het moeilijk om op te boksen tegen de kilowatters uit Italië. Maar met geduld en wat geluk ging het toch wel over het algemeen. Ik had ter vergelijking een verticale antenne bijstaan en het verschil was duidelijk hoorbaar. Ter favoriet van de Windom. Ook op lange afstand. Nogmaals een heel fijne antenne om te luisteren en om gehoord te worden. De SWR resultaten voor de diverse banden zijn hier.

De reis naar de camping had ik deze keer gedaan door over de franse snelwegen te rijden. Om het makkelijk te maken voor mij had ik bij de ANWB een franse Tolbadge gehaald. Hiermee kan men zonder gedoe van betalen, contant of met bankkaart, doorrijden. De Tolbadge komt binnen op de voorruit van de auto te zitten, bij de spiegel. Die wordt dan ´gezien´bij de tolpoorten in Frankrijk waarna de slagboom automatisch opengaat en de afrekening komt automatisch thuis op de rekening te staan. Een aanrader!

Het weer in de 4 weken dat ik er was, juni en eerste paar dagen van juli, was eigenlijk minder mooi dan ik van vorige jaren gewend was. Ik ben in centraal Frankrijk geweest. Ging men verder richting de Middellandse Zee, dan werd het een stuk warmer. Maar ja, dan moet men weer een paar dagen verder rijden en aan het eind van de vakantie moet men al deze dagen ook weer terug rijden.  Tijdens mijn verblijf waren er toch dagen dat ´s ochtends de verwarming aan moest omdat het 12 graden binnen in de caravan was. Er waren ook dagen met enkele buien. Prima om dan binnen met de zender te spelen, en het hield de temperatuur binnen ook op peil. Zodoende heb ik mij dus een aardig oordeel kunnen vormen omtrent een Windom antenne en ik kan u aanbevelen om hiermee ook eens te gaan experimenteren. Het zal u verrassen. Het verraste in ieder geval mij. In positieve zin.

 

 

P1010836

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posted in Uncategorized at juli 13th, 2016. Trackback URI: trackback

No Responses to “Vakantie Frankrijk 2016.”

Comments are closed.