Vakantie 2019

Ook dit jaar ging de vakantie weer naar Frankrijk. Het lijkt er op dat het warme weer, wat we zo goed kennen van Frankrijk, steeds meer naar het noorden komt. Net als verleden jaar werd het dus weer vertoeven op de camping in de Picardie. Ergens halverwege Parijs en de Normandische kust. Ik vond een plek met wat ruimte omdat ik wederom wat aan antenne metingen wilde gaan doen. Dat is redelijk gelukt. Helaas niet volledig omdat het steeds drukker werd op de camping en ik niet meer de ruimte kreeg om uitgebreid antennes uit te zetten. Deze keer wilde ik de Delta antenne uitproberen. Een horizontale driehoek draad antenne met elke zijde circa 8,5 meter lengte. In de 2e zijde, in het midden, een smoorspoel van 56,7 uH. Stokken in de grond geslagen en de antenne opgehangen. Zo’n meter boven de grond. Niet het beste, maar het kon niet anders. De antenne aangesloten op de tuner en kijken of deze hem in resonantie kon brengen. Dat ging. Ook met een 1:1 balun ertussen. Maar luisterend naar het resultaat moet ik zeggen dat dit niet beter was dan de 7 meter verticale antenne welke ik altijd mee heb omdat deze telescopisch is en daardoor makkelijk mee te nemen. Ik had de RigExpert antenne analyzer mee maar kon deze niet gebruiken omdat de Delta weer afgebroken moest worden. Wel heb ik nog een kleine 2 weken met een horizontale lange draad antenne gewerkt van rond de 12 meter en daarmee leuke QSO’s kunnen maken. De RigExpert gaf hier ook prima SWR waardes aan, afhankelijk van de golflengte. Deze LW werd met een 1:1 balun aangesloten. Als tegen-capaciteit fungeerde een op de grond liggende draad. Eigenlijk 3 draden in éen bundel met een lengte van 15 meter, 10 meter en 5 meter. De verticale antenne, een telescopische antenne uit een scheep’s reddingsboot, heb ik ook aan de RigExpert kunnen hangen en gaf een SWR van 2,5 tot 3,2 aan. Niet al te best maar toch heb ik er leuke QSO’s mee gemaakt. Het ruisniveau op de camping was eigenlijk nul, wat DX dus mogelijk maakte. Zuidafrika, Canada, USA, Suriname, Brazilië en Japan werden gehoord maar helaas niet gewerkt. De pile-up was te groot. Vooral van amateurs met groot-vermogen zenders. Ontvangst was meestal goed, totdat er nieuwe mensen vlakbij kwamen staan met hun motorhome of camper met daarin allerlei storende elementen. Zodanig dat ik de transceiver maar uit deed. Gelukkig gingen zij meestal de volgende dag weer weg, zodat ik verder kon gaan met de hobby. Ik heb de meeste QSO’s kunnen maken in de 14 MHz band. ’s Avonds was ook de 7 MHz band leuk maar dan werd het gelijk drukker. Tegen het einde van de vakantie ging de 28 MHz band open en heb ik daar ook verbindingen kunnen maken. De transceiver welke ik meegenomen had, was de Icom IC-7200. Een prima portabele set waarmee goed gewerkt kon worden. En qua gewicht een groot deel minder dan de Kenwood TS-430 welke ik vroeger mee had.

Mijn andere hobby is amateur vogelaar. Ik probeer voor mijzelf wat foto’s te maken of video opnames van bekende en liefst onbekende vogels die ik thuis in mijn tuin en omgeving niet ziet of hoort. Sinds jaren woont hier in de bossen bij de camping een koekoek. Dezelfde dag bij aankomst hoorde ik deze vogel weer geluid van zich geven. Een week later werd ik ’s ochtends wakker van deze koekoek welke lustig bezig was om iedereen wakker te krijgen. Op een gegeven moment begon deze vogel te koeken en begon ik te tellen hoeveel keer hij het achter elkaar haalde. Ik kwam tot het enorme getal van 161 keer. Een geweldige prestatie. Ik vond echter dat de vogelstand minder was geworden dan voorgaande jaren. Ook insecten waren er minder. Wat dus misschien verklaart dat er minder vogels waren. Maar de vink van vorig jaar was er ook nog. Hij is bijna tam en komt regelmatig eten halen. En daarbij laat hij ook van zich horen. Van een voor mij nieuwe soort heb ik deze foto kunnen maken:

Zover ik kan nagaan is dit een Fitis.

Het weer was over het algemeen prima en een enkele dag zelfs rond de 37 graden. Gelukkig zakte de temperatuur in de Picardie ’s nacht naar 19 graden, of minder, zodat slapen eigenlijk geen probleem was. Het is een leuke vakantie geworden.

Posted in Uncategorized at juli 18th, 2019. Trackback URI: trackback

No Responses to “Vakantie 2019”

Comments are closed.