Vakantie 2013.

Zoals voorgaande jaren was het toch weer aantrekkelijk om de warmte op te gaan zoeken na deze erg lange en koude winter. Dus werd weer gedacht om de caravan richting Frankrijk te trekken. Eind mei was de temperatuur zodanig dat het aangenaam was, dus aanhaken en wegwezen. Zo gezegd, zo gedaan!
Deze vakantie wilde ik gebruiken om wat antenne experimenten te doen. Hiervoor heeft men ruimte nodig en een paar bomen om de antenne tussen te hangen. Nu wist ik van voorgaande keren dat op de camping in Bléré er ruimte voor zo iets was aangezien aan het eind een open veld was. Dus werd besloten om daar maar weer heen te rijden en te zien of dat bruikbaar was.
Na 2 dagen rijden, de eerste dag werd weer overnacht in Poix-de-Picardie, in Bléré aangekomen en werd hartelijk onthaald door het echtpaar managers van de camping die in de tussentijd een zoon hadden gekregen.
Na even kijken heb ik toen besloten om aan de zijkant te gaan staan, waar het mogelijkheden gaf tot meerdere bomen. Daarbij heb ik ook rekening gehouden met plaats voor familie die zou komen en mijn vrienden uit Denemarken die ook besloten hadden om weer naar Bléré te rijden om samen hier te zijn. De poten uitgedraaid en elektriciteit aangesloten. De dag erna de voortent opgezet en toen kwam alles er zo uit te zien:

 

P1000815 (1)

 

 

 

 

 

 

 

Eind mei was het nog koud, soms, en dan moest af en toe heel even de verwarming wel eens aan. Zo ook de eerste paar weken van juni, maar daarna ging het rap warmer worden. Het hield op met regenen en de warme zon ging schijnen. Nu werd het genieten.
Naast radio en zo, ben ik ook een beetje vogelaar en probeer vogels en hun gezang/geluiden vast te leggen op video. Deze vakantie heb ik de beelden van een echtpaar witte reiger/Zilverreiger kunnen opnemen en die van de Groenling en de Gekraagde Roodstaart. Die mogelijkheid werd mij gegeven aan het begin van de vakantie toen er nog niet zo veel campisten waren en we met z’n vijftienen stonden waar er plaats is voor 200. Ruimte en stilte. Maar dat werd later wel anders.
De eerste week nog niet veel anders gedaan dan de antenne opgehangen en aangesloten. Alsmede de antenne voor televisie, DVB-T, en voor internet via Wifi welke gratis werd aangeboden hier.

Na een week kwam mijn neef met tent naast me staan en toen hebben we het 14 dagen lang gezellig gehad samen. We hebben o.a. een château bezocht, Montpoupon, en we zijn naar Futuroscope geweest. Een themapark met veel leuke onderwerpen wat met de toekomst te maken (zou kunnen) hebben. Hier een plattegrond.

Futuroscope

 

 

 

 

 

 

 

 

P1000826

 

 

 

 

 

 

Fututoscope

 

 

 

 

 

 

 

Na vertrek van mijn neef was er meer tijd om de transceiver te gaan gebruiken en om te gaan experimenteren met de diverse antenne mogelijkheden. Allereerst had ik de antenne, een 2 x 10 meter dipool, opgehangen tussen 2 bomen, variërend tussen 2 en 5 meter in hoogte. Niet best,  maar de bomen waren niet hoger. Hier moest ik het mee doen.

Ik heb toen geëxperimenteerd met verschillende set-ups.  Waarbij een Balun van 1:1 met ferrietkern, 1:4 met ferrietkern, of een 1:4 zonder kern, dus luchtspoel, werd gebruikt. Ook werd een 5 meter lange kippenladder gebruikt of ook weer niet waarbij de zenderuitgang met coaxkabel via Balun aan de 2×10 mtr dipool werd verbonden.
Om de zender aan de antenne te tunen werd een LDG auto-antenne tuner gebruikt. De set zag er zo uit:

 

P1000915

 

 

 

 

 

 

 

Het resulaat van deze experimenten was, dat er op alle banden behalve 160 en 80 meter kon worden afgestemd. De antenne was hier voor wellicht te kort en te laag hangend. Dat was nu geen groot verlies, want het meeste plezier kreeg ik toch op de hogere frequenties. Er waren dagen bij dat er weinig te horen was en er waren dagen bij dat men Japan, Brazilië en USA/Canada kon werken op het zelfde moment.  Prima condities dus af en toe. Ook de 28 MHz band was wel eens open en daar werden ook QSO’s op gemaakt.
De SWR afstemkaart  voor de verschillende antenne’s en set-ups ziet er zo uit:

Antenne SWR verhoudingen3

De meeste experimenten werden dus met de dipool gemaakt. Aan het eind werd de verticale telescoop antenne opgezet en vergeleken met de dipool. Het verschil hier was groot. De verticale antenne gaf 2 S-punten meer op de meter. Dit moet toegewezen worden aan de zeer laaghangende dipool. Wel was het zo, dat er met de dipool over het algemeen goede QSO’s konden worden gemaakt in een gebied van Ierland tot Moskou en van Bear Island tot Tunesië. Dus prima voor ‘lokaal’ verkeer. De vertikaal deed het beter bij DX. Had de dipool hoger gehangen, dan had het er weer anders uitgezien. Dit laat dus zien welke mogelijkheden en onmogelijkheden men kan hebben bij antennes op deze manier opgehangen.
Als laatste experiment heb ik een 20 meter LW tussen de bomen gehangen. Hoogte circa 2-3 meter boven de grond en deze vergeleken met de verticale antenne.  Het was jammer te vernemen dat hier de draadantenne het moest onderleggen aan de staaf antenne. Bij de verticale antenne had ik een ruisniveau van tussen de 0 en 1 op de S-meter en bij de LW een dikke 3 ruis. Dat werd ook nog eens gestoord door schrikdraad dat aanstond van een nabij liggende boerderij. Had de LW antenne hoger gehangen, dan had het er weer anders uitgezien. Maar, zoals ik al eerder zei, dit zijn de beelden/geluiden van de middelen die men heeft op dit moment. En daar zal men dan mee moeten werken/leven. Bij deze antenne had ik ook het verschil bekeken tussen een direkte aansluiting aan de radio of met een 1:9 balun speciaal geschikt voor LW-antennes ertussen. Gezegd moet worden dat er verschil was maar dat was wel klein. Dus met 1:9 balun was het ietsje beter. Als de antenne hoger had gehangen was wellicht het verschil weer anders. Het is dus wel een punt om te onthouden en uit te proberen als daartoe een kans bestaat.
Wat mij wel verbaasde was de goede werking van de luchtbalun. Een schema/met video wat ik op internet vond bij een engelse radio amateur. Deze luchtbalun is oorspronkelijk ontworpen voor 7 MHz, maar deed het eigenlijk  prima op bijna alle banden. In samenwerking met de ladder en de dipool in die verstande. Het is jammer dat ik thuis geen mogelijkheid heb om hier verder mee door te gaan, want de resultaten zijn prima met goede rapporten over heel Europa.

Na 5 weken op de camping begon de zon echt door te breken en liep de temperatuur op tot gemiddeld 30-35 graden Celsius.  In de caravan nog zo’n 5 graden hoger. Ik hield dit 2 weken vol en begon toen toch ongemak van die hitte te hebben. Het zwembad was dicht en door de droogte ook geen water in de rivier. De vakantietijd begon ook voor anderen en de camping begon vol te stromen. Weg met de rust en de ruimte. De antennes moesten naar beneden om plaats te maken voor andere kampeerders. Toen ik slecht begon te eten vanwege de hitte heb ik maar besloten om terug te keren naar huis. Na 7 weken was het wel leuk geweest, alhoewel ik beslist langer was gebleven ware het niet dat het zo heet was met geen vooruitzicht op lagere temperaturen.

Mijn vrienden uit Denemarken kwamen tot aan de Moezel in Duitsland en moesten toen, helaas, om gezondheidsredenen omkeren en terug rijden naar huis. Erg spijtig maar niets aan te doen. Hoop ze dan volgende jaar weer te ontmoeten.

Na 2 dagen was ik weer thuis en mag spreken van een fijne vakantie oponthoud in Frankrijk.

Wellicht tot volgend jaar!

 

 


 

 

 

Posted in Uncategorized at augustus 8th, 2013. Trackback URI: trackback

No Responses to “Vakantie 2013.”

Comments are closed.