Vakantie 2012

Dit jaar werd geplanned om een rondreis te gaan maken. Vanuit Nederland door noord
Duitsland richting Denemarken, daarna terug richting zuid Duitsland en dan door naar Frankrijk.

 

 

Helaas, het weer was niet al te best in het noorden, dus werd de route omgelegd. Eerst naar Frankrijk dan maar. In de derde week van mei werd de  caravan achter de auto gehangen en koers gezet naar België en noord Frankrijk.
Na cirka 400km in de Picardie aangekomen en daar de poten uitgedraaid om te overnachten op een kleine camping waar ik de vorige keren ook ben geweest. Het is hier rustig en proper en ’s ochtends werden we gewekt door het gezang van een koekoek. Het weer begon hier al lekker warm te worden en was in ieder geval aangenamer dan thuis.
Wel waren er regenbuien, maar dat is te verwachten in de maand mei.

De volgende morgen viel er wat regen maar tussen de buien door was het mogelijk om in te pakken en de reis voort te zetten richting het centrum van Frankrijk.
Het doel was weer de camping in Bléré. Ten oosten van de stad Tours.

Aan het eind van de middag, wat toch wel lang rijden was, op de plaats van bestemming aangekomen.
Ik vermijd de franse autosnelwegen en rij het liefst op de Route Nationale of andere binnen/landwegen.
Dat maakt het de reis natuurlijk langer in tijd, maar dan zie je tenminste nog wat onderweg.
Wel is het zo dat je dan met de caravan door dorpjes en steden komt te navigeren, wat soms tot moeilijke situaties komt, maar op de keper beschouwd gaat het over het algemeen wel goed.

Een stad als Amiens, waar de grootste cathedraal staat, welke ook te zien is vanuit de auto, ja daar wordt je door tomtom door heen gestuurd in plaats van er om heen. Die streek is trouwens prachtig met glooiend en golvend landschap.
Na Rouaan gaat het richting  Evreux, Dreux, Chartres, Blois om uiteindelijk in Bléré te eindigen.

Na bijna een jaar was het weer leuk om de beheerders van de camping te begroeten.

Aangezien er nog niet veel kampeerders waren, kon ik gaan staan waar ik wilde. Dus een mooie plek uitgezocht met bomen in de nabijheid en ook niet ver van de wasgelegenheid. De camping is geschikt voor ruim 200 caravans en we waren toen met z’n twintigen. Beetje hilarisch om te zien hoe moeilijk anderen het dan toch nog hebben om een goede plaats te vinden. Soms zelfs van plaats veranderen na een dag of wat. Nou ja, dit hoort ook bij kamperen. Leuk toch! De volgende dag werden wij ook hier verrast met het geroep van een koekoek. Alleen hield hij niet op bij 12 keer koekoeken. Gelukkig, maar misschien ook helaas, is hij later verder gevlogen.

Deze keer was het mogelijk om de voortent mee te nemen en die werd na een paar dagen opgezet. Dit zag er toen zo uit:
Klik op de foto’s voor een vergroting.

Vakantie Frankrijk 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit was de eerste keer dat ik de voortent opgezet zag en was verbaasd hoe groot de tent was. Als je de zijkant openritste dan kon je de auto naar binnen rijden. Heerlijk veel ruimte dus en plaats om te experimenteren.
Zoals gewoonlijk ging ook de HF set mee. De oude Kenwood TS-430S, welke nog steeds prima z’n werk doet. Omdat mijn vorige automatische antennetuner kapot was gegaan, had ik een nieuwe auto-tuner aangeschaft. Dit maal een LDG AT200Pro2. Als eerste test werd de vertikale whipantenne opgezet, met een langedraad van 20 meter op de grond als tegenkapaciteit. De LDG er aan, vlak bij de antenne, balun 1:4 er tussen en de set aangezet. Het bleek dat de tuner prima de banden kon afstemmen, afgezien van 80 en 160 meter. Daar was de antenne net te kort voor. Gaf niet, want daar was ik op dat moment niet erg geïnteresseerd in.
Na een aantal dagen rond gekeken om te zien of ik niet een dipool tussen de bomen kon ophangen. Dat lukte aardig en het eerste model was een beetje in V-vorm met de LDG tuner vlak bij het voedingspunt, daar waar de 1:4 balun zat. Het zag er zo uit:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op deze manier werd enkele QSO´s gemaakt. Helaas kan men dit niet zo laten staan. De regen zou het ogenblikkelijk kapot maken. Dus moest de tuner naar binnen verhuizen. Zo gezegd, zo gedaan. Nu kon ook de 2x 10 meter dipool hoger opgehangen worden. Coax aangesloten en de set weer aangezet. De LDG tuner weer juist geconfigureerd, wat moet als de spanning er af is geweest, en de antenne getuned. Dit ging uitermate makkelijk en zonder probleem. Afgestemd kon worden op alle banden behalve 80 en 160 meter. 2x 10 meter is hier toch te kort voor. De Wattmeter er tussen gezet, eerst binnen, na de tuner, daarna buiten, vlak bij de balun. Binnen gaf hij 100 Watt aan, buiten 98 Watt. Prima toch! Op deze wijze kon ik de antenne laten hangen en heb er vele dagen plezier van gehad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mooie QSO´s met prima rapporten. Op 40 meter de meeste toch echt 59. Ook met de ´boys´ in Holland verbindingen gemaakt en goede rapporten ontvangen en kunnen geven. Luister en kijk hier naar een korte opname:

TS430 trimmed2

In de buurt van Bléré is er ook een repeater voor 2 meter die een paar keer per dag door de lokale radioamateurs werd gebruikt. Ik had al eerder geprobeerd om op deze repeater te komen, maar dat was me nog steeds niet gelukt. In Frankrijk worden repeaters ook gebruikt door lokale overheden, die dan voorrang hebben, en om dat te beschermen moeten de repeaters met een sub-toon opengedrukt worden. Deze sub-toon is verschillend van plaats tot plaats maar af te leiden van de postcode van de plaats. Nu had mijn oude omgebouwde Condor geen mogelijkheid van sub-tonen dus deze keer de Condor thuis gelaten en een bamiporto meegenomen. Hier had ik de mogelijkheid om alles in te programmeren met behulp van de laptop.
Na alles gechecked te hebben een aanroep gedaan in het engels. Geen antwoord. Dan maar in het frans. Nog steeds geen antwoord. Wil men niet met mij praten? Of is er toch nog iets niet goed. Weer nakijken. Het zag er toch echt goed ingesteld uit. Andere sub-toon misschien? Proberen. Geen antwoord. Dan maar wachten tot de fransen later met hun lokale QSO begonnen. Rond 1600 uur hoorde ik wat activiteit dus geprobeerd in te breken. Geen soelaas. Ik werd niet gehoord en de repeater kon ik nog steeds niet open drukken. Tja, dan zit er niets anders op dan bij een franse amateur op bezoek gaan. In Amboise en omgeving woonden er een aantal dus hun adres in tomtom ingetikt. Op het eerste adres woonde een echtpaar die beiden zendamateur waren. Ik werd vriendelijk onthaald, zo zijn Fransen nu eenmaal, en we hebben gezellig zitten babbelen over de hobby. Zo goed en zo kwaad als het ging met mijn kennis van de franse taal. Maar daar zitten de Fransen niet over in. Als je maar een beetje verstaat wat ze zeggen, dan zijn zij reuze blij. Welnu, zij snapten ook niet waarom ik de repeater niet open kon krijgen, maar meenden dat de afstand, ongeveer 25 kilometer, en de ligging, laag achter heuvels, van mijn locatie de boosdoener kon zijn. Daarnaast ook het lage vermogen van 4-5 Watt uit de porto, 20 tot 50 Watt had beter geweest. Na een uurtje afscheid genomen en terug gereden richting camping. Onderweg kwam ik op de top van een heuvel te staan en moest toen toch even proberen of het nu wel ging. Nee hoor. Geen verbinding.
Ok, een paar dagen later naar het dorp gereden waar de antenne van de repeater stond. Nu moest het toch wel mogelijk zijn om met mijn 4 á 5 Wattjes de repeater open te drukken. Nou, echt niet! Ongelooflijk. Hoe kon dat nu? Aangezien het echtpaar even op vakantie was gegaan een andere amateur uitgezocht. Bij hem aangebeld en gewacht tot hij of zij open zou doen. Dat werd op afstand gedaan en toen de flat naar binnen gegaan. Hij bleek op de 1ste etage te wonen en slecht ter been te zijn. Hij was ook zo jong niet meer. Zijn huiskamer was de shack. De 2 meter antenne stond op de radiator die gelijk als tegenkapaciteit fungeerde en de gordijnrails boven de balkondeur diende, met een spoel tussen de twee helften en eindgevoed, als HF antenne. Hij mocht van de beheerder geen antennes buiten plaatsen. Goed, ik werd onthaald en heb toen mijn probleem met de repeater uitgelegd. Porto’s op tafel. Maar wat bleek toen. Hij kon zelf ook niet in verbinding komen met de repeater. Vreemd. Hij heeft toen de beheerder van de repeater gebeld en toen kregen we te horen dat het ding uit de lucht was omdat de administratie er van niet op orde zou zijn.
Ja, geen wonder dat dan niets lukt. Ik geloof de volgende dag al dat alles weer draaide. Maar ja , toen was ik weer op de camping en te ver van de repeater vandaan. Ik ben toen nogmaals naar een andere zendamateur gereden. Hij woonde wat dichter bij huis. Hier werd ik weer hartelijk  onthaald en we hebben de zaak goed kunnen doorspreken. Hij meende dat het toch met het vermogen en de afstand te doen had, omdat hij ook geen kans zag om met zijn porto in de auto een verbinding met de repeater te krijgen, tenzij hij vlak in de buurt was. Toen ik vroeg of er sub-tonen nodig waren om de repeater aan te sturen, meende hij toch echt dat dat niet nodig was. Temeer omdat de oude sets die hij gebruikte dat niet eens hadden ingebouwd van de fabriek uit.  Desalnietemin is het me niet gelukt om een QSO te maken vanaf de camping op 2 meter. Wel of niet via de repeater. Het was daar ook erg stil op de 2 meter band. Net als hier. Idem dito op 70 cm. Geen woord gehoord. Jammer. Volgend keer dan maar weer de Condor meenemen.  Die heeft meer output. Hopelijk gaat het dan wel.

Begin juli begon ik toch weer het idee te krijgen en te overwegen om naar Denemarken te rijden. Op internet gekeken hoe het weer was in Duitsland en Denemarken. In Frankrijk is het mogelijk om (gratis) op internet te komen als men een wifi-punt in de buurt heeft die dat mogelijk maakt. Veel campings hebben dit vandaag (gelukkig). Nu had ik niet zozeer de computer meegenomen voor internet gebruik alleen. De bekende digitale radio programmaatjes, zoals PSK, SSTV, JVcom en anderen staan er op om bij de radio te gebruiken.

Internet gaf aan dat het in zuid Duitsland erg warm was en in noord Duitsland en Denemarken koel met wat regen. Toen maar besloten om terug naar huis te rijden en af te wachten hoe het weer zich zou ontwikkelen.

Na 2 dagen weer thuis en de mogelijkheid om schoonmaak te houden. Onderweg overnachtte ik weer in Poix-de-Picardie.

Na een paar dagen gaf internet aan dat het de komende week redelijk warm zou zijn in Denemarken. Rond 20-22 graden maar met wat buien. Nu is dat een prima uitgangspunt, dus de caravan na een week thuis weer aan de auto gehangen en richting het noorden gereden.

De eerste dag overnachtte ik op een camping in de plaats Zeven, halverwege tussen Bremen en Hamburg. Ik ben hier eerder geweest en deze camping voldeed prima. Alleen waren ze deze keer aan de weg bezig naar de camping, zonder dat aan te geven, zodat ik op zeker moment voor een afgesloten weg stond. En probeer dan maar te keren met een een caravan achter de auto. Een beetje geluk moet men hebben in het leven en het lukte mij om de combinatie gekeerd te krijgen. Toen de weg gevraagd, een alternatieve route dan die van de gps, en uiteindelijk goed aangekomen.
De volgende dag verder gereden en laat in de middag op de camping van Ribe, aan de westkust van Jutland, aangekomen. Ik was al eerder op deze camping geweest en men heeft van deze goede camping een zeér goede camping gemaakt en daarbij ook nog eens het areaal verdubbeld. Ik kan deze camping zeer aanbevelen en deze is ook geschikt voor families met kinderen. Alles is nieuw, zo niet bijna nieuw, en men kan hier ook pinnen zodat het niet noodzakelijk is om geld te wisselen. Men kan trouwens bij de meeste winkels en bedrijven pinnen, maar let wel er zijn bedrijven waar men alleen met een deense D-kort bankkaart kan betalen. Hier moet men dan kontant betalen.

Ik was een week in Ribe en heb enkele vrienden en kennissen kunnen bezoeken. Het weer tijdens deze week was prima en er was zelfs een dag waar het 26 graden werd. Helaas waren er, zoals verwacht, af en toe  buien. Gelukkig hielden die niet lang, maar ja, je kon niets permanent buiten laten staan of hangen. Toch heb ik leuk kontakt gehad met de andere campisten, hoofdzakelijk Denen. Ik had de HF set natuurlijk mee, maar daar is niets van gekomen om dat op te zetten.

Hierna de caravan weer achter de auto gehangen en richting het eiland Fyn gereden. Ik had van te voren een camping uitgezocht in de plaats Odense, maar anderen gaven aan dat dit een echte stadscamping was met alle lawaai van dien. Dat trok mij niet zo aan en dus een andere camping in het ACSI boek opgezocht. Het werd Kongshøj strandcamping in het plaatsje Frørup, een kwartier rijden ten zuiden van Nyborg.

De camping was een echte strandcamping en vanuit je standplaats kon men zo naar het strand lopen om er te baden, als

men dat wenste. Helaas stond er een vrij koude westelijke wind en was het noodzakelijk om buiten warme kleding aan te doen. Wel was het over het algemeen zonnig. Ook hier vrienden bezocht.  Ze waren blij verrast want ze wisten niet dat ik zou komen. Zelfs hun hond herinnerde mij van verleden jaar en was niet van mij weg te krijgen.

Toen kwam de vraag naar boven: hoe verder nu?
Gaan we richting het noorden of wordt het richting het zuiden. Het weer speelde niet mee. Ik had graag richting Aalborg gewild om daar oude bekenden op te zoeken, maar het werd steeds kouder en regenachtiger. Dus maar besloten om zuidwaarts te rijden. Ik wilde ook nog kennissen opzoeken in Fredericia en Åbenrå en dus een camping gezocht daar in de buurt. Het werd een camping in Haderslev, welke aan het water lag en niet al te groot was. Men moest zich melden bij de receptie van het Hotel dat er bij stond, maar aangezien die tot 1500 uur dicht was, de caravan maar neergezet en later mijn aankomst gemeld. Prima. Geen punt. Zo ging het hier.
Het was hier ook guur maar met een windscherm ging het wel een beetje. De camping had weinig mogelijkheden. Zelfs te weinig aansluitingen voor elektriciteit. Kwam je later aan, dan kon je wel staan maar had je geen stroom. Dat gaat misschien met een autocamper, maar ongeschikt voor caravan zonder eigen boordaccu.  Mijn indruk is helaas dat deze camping ongeschikt is voor langer verblijf van families met kinderen. U zult uw vertier dan hoofdzakelijk buiten de camping moeten zoeken. Als dat geen probleem is kunt u hier prima staan want het is er erg rustig. Wel waren er slechts 2 douches per man/vrouw afdeling. Te weinig naar mijn oordeel. Want nu moest je op elkaar gaan staan wachten ’s ochtends. Of anders heel vroeg gaan zoals ik deed.

Na 2 dagen besloten om op te breken en op zondag terug te rijden om zodoende niet zo veel last te hebben van het vrachtverkeer als ik terug reed door de Elbetunnel in Hamburg. Men is al tijden bezig met die tunnel en dat geeft dagelijks kilometers file. Op zondag is dat toch wat minder en met een korter oponthoud dan verwacht heb ik verder kunnen rijden.
Nu wilde ik niet weer naar Zeven rijden, want ze waren daar nog niet klaar met de weg. Dus een andere camping opgezocht in het boek en er een geprikt in het plaatsje Hatten. Ten westen van Bremen. Hier had men plaats en ik kon uitkiezen waar ik wilde staan. Dit is merendeel een stacaravan camping met mogelijkheid voor trekkers. Alles prima en proper in orde en genoeg sanitair. Toen ik ´s avonds de camping ging verkennen, kwam ik aan het eind van de camping aan bij een woud van antennes. Wat bleek. Het was een DARC camping die ruim 30 jaar geleden was begonnen en waarvan de rest er later was bijgebouwd. Het was reuze leuk om met de duitsers over onze hobby te praten en ze vroegen mij gelijk  lang te blijven. Er waren ook nederlandse radioamateurs die de weg naar hier hadden gevonden. Een volgend keer zal ik hier zeker langer verblijven dan 1 nacht. Prima camping.

Tja en toen ging het de volgende dag weer richting huiswaarts. Het was 16 juli vandaag.  ’s Ochtends bij het wakker worden was de binnentemperatuur 13 graden en buiten 8 graden. De verwarming moest toen toch even aan. Gelukkig was het weer onderweg prima, met veel zon, zodat het fijn rijden was. Na 1500 uur was ik weer thuis maar had liever wat langer in Denemarken willen zijn ware het niet dat het weer niet echt meewerkte. Zelfs de Denen trokken weg richting het zuiden van Europa. Ik gaf ze geen ongelijk. Het was over het algemeen weer een te koude zomer in het noorden.

De caravan is nu in de winterstalling. Ik had nog wel wat langer in Frankrijk en Denemarken/Duitsland willen zijn, maar ja er moet ook wat aan het huis worden gedaan. Schilderen en zo. Dus was dit de vakantie van 2012.

Tot volgend jaar!

 

p

Posted in Uncategorized at augustus 12th, 2012. Trackback URI: trackback

No Responses to “Vakantie 2012”

Comments are closed.