De transmatch, groot-grof-lelijk, maar het werkt wel!

 

Uit een oude eindtrap van een scheepszender, die ook nog eens in het water had gestaan, haalde ik de onderdelen die nog bruikbaar waren (te maken). De variabele condensatoren en afstemspoel waren redelijk schoon en bruikbaar te maken. Aangezien ik bezig was met langedraad antenne experimenten, had ik behoefte aan een goede koppeling van de transceiver (een oude, doch prima werkende Kenwood TS430) aan de antenne. Eerst had ik een PI-filter gemaakt van oude onderdelen, wat er zo uit kwam te zien:

Daar was de antenne prima mee in resonantie te brengen op alle golflengtes. De spoel is een draaispoel van ruim 60┬ÁH. De condensatoren 1500 pF.

Nu ik dus toch de onderdelen had uit de scheepszender, waarom dan niet eens een transmatch gemaakt. In een oude uitgave van het ARRL handboek van de vorige eeuw, die ik nog had staan, was een tekening hoe zo iets gebouwd moest worden. Nou, makkelijker kan eigenlijk niet. Een kwestie van opstellen, doorverbinden en klaar. En het werkt gelijk ook! Zo ziet de transmatch er uit, groot, grof, lelijk, maar het werkt wel:

Zo’n tuner is niet mee te nemen op vakantie in de caravan of camper. Te zwaar en te veel plaats innemend. Maar de proeven thuis zijn best leuk om te doen. Resultaat was er gelijk na aansluiten en het eerste QSO was met Engeland op 7 MHz. Daarna volgden uitstekende verbindingen op 3,7 MHz.

 

Posted in Uncategorized at oktober 24th, 2010. Trackback URI: trackback

No Responses to “De transmatch, groot-grof-lelijk, maar het werkt wel!”

Comments are closed.