Een eenvoudige microfoon voorversterker.

Voor de vakantie transceiver, de Kenwood TS430S, wilde ik eens een andere microfoon gaan gebruiken. De gebruikelijke handset met PTT-schakelaar aan de zijkant voldoet natuurlijk wel, maar omdat de transceiver niet zo jong meer is, valt er misschien iets aan het audio te verbeteren. Hiervoor bedacht ik dat het wellicht zou helpen als ik een electretmicrofoon aansloot.

Dit heb ik toch anders moeten gaan doen. Omdat, per ongeluk, de originele Kenwood handmike op de grond viel en uiteen spatte, kon ik deze niet meer gebruiken. En de electretmicrofoon nog niet klaar was. Ik heb toen  de handmike van de Yaesu FT920, die ik nog had liggen, ingezet en via een aanpas eenheid, ingebouwd in klein kastje, aan de Kenwood verbonden. Dat gaf een bevredigend resultaat. De electretmicrofoon (een zelfgemaakte, uit losse onderdelen) met voorversterker, heb ik nu ingezet bij mijn Yaesu 2 meter transceiver omdat daar ook de handmike het begaf.

De voorversterker is gemaakt met een Opam LM741. Een algemene voorversterker, ook geschikt voor dynamische microfoons. De ingang moet dan hiervoor worden aangepast.

Het printplaatje maak ik liefst zelf. Ik vind het leuk om die te tekenen/etsen,  al is de cosmetische uitstraling dan niet vergelijkbaar met een professioneel gemaakte print. Het gaat er om dat het werkt. Zo is de print geworden:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U ziet het, eenvoudiger kan het bijna niet.

Na het boren van de gaatjes en het aanbrengen van de diverse onderdelen, kwam het project er zo uit te zien:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij deze projecten maak ik de afstand op de printplaat groot zodat er ruimte is voor experimenteren. Het wordt anders gepriegel en dat lukt niet meer gezien mijn leeftijd.

De uitgang ligt rond de 200 to 600 Ohm, dus direct aansluitbaar op de ingang van de transceiver, en de versterking is max rond de 100 keer en regelbaar met de pot.meter. De voedingsspanning is 9V en zodra een externe voeding wordt aangesloten, wordt de interne batterij afgekoppeld.

 

Posted in Uncategorized at maart 23rd, 2011. Trackback URI: trackback

No Responses to “Een eenvoudige microfoon voorversterker.”

Comments are closed.