Een 1:1 en 1:4 balun.

Voor een project met een commercieel gemaakte antenne, en voor de vakantie zendontvanger, wilde ik eens een balun maken en daarmee experimenteren.  Om het gelijk geschikt te maken voor grotere vermogens dan 100 Watt, moet de ringkern ook wat groter zijn dan welke normaal gebruikt worden. Daarnaast is het ook wat makkelijker wikkelen. De gelakte koperdraad heeft een draaddikte van 1 mm.

Klik op de foto’s voor een vergroting.

De onderdelen hiervoor zijn als volgt:

Moeilijk is het niet om zo’n balun te maken. Met een klein beetje netheid gaat het prima.

Het schema van deze balun is dit:

Ik heb dit schema uit dit uitstekende, doch erg technische boek:

En dit is dan het resultaat:

Nu heb ik in dit project gelakt koperdraad gebruikt en dat zal tot 100 Watt wel goed gaan, maar aangeraden wordt om met Teflon geïsoleerd draad te gebruiken. Zo ook de tape die om de ringkern wordt gewikkeld voordat we aan het wikkelen gaan met de draden.
Ik heb de drie lengtes van cirka 70 cm aan één zijde in de bankschroef gezet, waarna er op korte afstanden tape rond gedraaid is om de 3 draden mooi plat te houden. Teflon tape zou hier ook het beste zijn. Daarna is de draadcombinatie over de ringkern gewikkelt, cirka 10 wikkelingen, en vastgezet met ty-wraps. Vervolgens het so-239 chassisdeel eraan gesoldeerd en het project van de 1:1 balun was klaar.

Voor de 1:4 balun ging het eigenlijk net zo. Dezelfde onderdelen. Alleen geen 3 maar 2 draden.
Deze balun kwam er zo uit te zien:


Het schema hiervan is dit:

Veel plezier met eventuele nabouw.

Posted in Uncategorized at september 19th, 2010. Trackback URI: trackback

No Responses to “Een 1:1 en 1:4 balun.”

Comments are closed.