De ‘Ugly Balun’ lucht smoorspoel.

Onlangs kwam ik voorbij dit artikel op internet over het elimineren van ongewenste, storingmakende, stromen in de coaxkabel. Om dat tegen te gaan kan men een soort van ‘lucht smoorspoel’ maken.

Ik heb dat ook gedaan en dit zijn de foto’s van het resultaat.

In eerste instantie probeerde ik de balun in connectie met een Falcon 2000 antenne. Dat gaf een heel deel ruis minder maar de signaalsterkte liep ook terug met 2 S-punten. Nu kan men zich afvragen: Doet de spoel zijn werk of dempt hij het signaal? Of beiden?  Of is deze spoel ongeschikt in combinatie met dit type antenne? Aangezien ik de Falcon te leen had en hem terug moest geven, had ik zodoende geen mogelijkheden om hier verder mee te experimenteren.

Hierna heb ik de balun ingezet bij de HF transceiver tussen trx en transmatch. Dit gaf geen verzwakking van signalen. De gebruikte antenne was een 20 meter eindgevoede (horizontale-) draadantenne.

Zoals in de engelse beschrijving stond, was het maken van de spoel helemaal niet moeilijk omdat eigenlijk niets kritisch is, afgezien van de cirka 7 meter lengte coaxkabel.

Klik op de foto’s voor een vergroting.

Posted in Uncategorized at september 11th, 2010. Trackback URI: trackback

No Responses to “De ‘Ugly Balun’ lucht smoorspoel.”

Comments are closed.